Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Tarım ÜFE Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 4,04 artış gösterdi ve geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 57,93 oranında yükseldi.

Haziran ayında tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 3,7, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 8,9, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde ise yüzde 13,23 artış yaşandı. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 2,54, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27 ve tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,75 artış kaydedildi.

Yıllık bazda, Tarım ÜFE'nin alt grupları arasında değişim gösteren 4 alt grup düşüş yaşarken, 7 alt grup ise yükseliş gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar arasında lifli bitkiler ve tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar bulunurken, yüksek artış yaşanan alt gruplar arasında ise canlı kümes hayvanları ve yumurtalar, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular yer aldı.

İktisat ve Maliye Uzmanı Taş: Kazanılmayan bir gelirin vergisini talep etmek toplumsal refahı tehlikeye atar İktisat ve Maliye Uzmanı Taş: Kazanılmayan bir gelirin vergisini talep etmek toplumsal refahı tehlikeye atar

Aylık bazda ise 7 alt grupun ortalama fiyatında düşüş gözlenirken, 4 alt grupun fiyatı ise yükseldi. Diğer ağaç ve çalı meyveleri, sert kabuklu meyveler yüzde 15,42 oranında azalış gösterirken, yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular gibi alt gruplarda ise artış görüldü.

Genel olarak, Tarım ÜFE endeksi kapsamında yer alan 82 maddeden 16'sında fiyatlarda azalış, 63'ünde ise fiyatlarda artış gerçekleşti. Bu veriler, tarım sektöründeki fiyat hareketlilikleri ve üretici gelirleri hakkında bilgi sağlamaktadır.