Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle dünyada ve Türkiye'de aşırı sıcaklar yaşanıyor. Son günlerde termometreler 50 dereceyi gösterirken, uzmanlar durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuştu. Kurnaz, sıcaklık artışının nedenlerini ve sonuçlarını anlattı.
Kurnaz, geçtiğimiz yıllarda Pasifik Okyanusu'nda yaşanan La Nina olayının dünyanın ısınmasını gizlediğini belirtti. "La Nina, Pasifik Okyanusu'nun yüzey sularının daha serin olmasına neden olan bir doğal olaydır. Bu olay, atmosferdeki ısıyı emerek dünyanın daha soğuk görünmesini sağlar. Ancak bu etki geçici ve yanıltıcıdır." dedi.
Nisan ayından itibaren La Nina etkisinin azalmaya başladığını söyleyen Kurnaz, bunun sonucunda sıcaklıkların birden arttığını ifade etti. "Bu daha fragman. Yıl sonuna kadar daha 170 gün var ve en az yarısına yakını bir öncekine göre 'en sıcak gün' olacak." diye konuştu.
Kurnaz, küresel ısınmanın durdurulması için fosil yakıtların kullanımının azaltılması gerektiğini vurguladı. "Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtları kullandığımız sürece atmosfere karbondioksit salmaya devam ederiz. Karbondioksit ise sera gazıdır ve dünyanın ısınmasına neden olur. Bu işin sonu yok. Biz dünyayı ısıttıkça dünya da bizi ısıtmaya devam edecek." dedi.
Kurnaz, iklim değişikliğinin hem seller hem de kuraklıklar gibi aşırı hava olaylarına yol açtığını hatırlattı. "İklim değişikliği-küresel ısınma dediğimiz şey tam da bu. Bir yanda seller diğer yanda aşırı sıcaklar... Bu bana pek şaşırtıcı gelmiyor artık. Çünkü 15-20 yıldır aynı şeyi anlatıyorum." dedi.
Kurnaz, gelecekte daha sıcak yılların yaşanacağı uyarısında bulundu. "Bundan sonra yaşanacak her mevsim bir önceki mevsimden daha sıcak olacak. 50 dereceleri bundan böyle çok rahat görürüz. Ve dahası 2024 insanlık tarihinin en sıcak yılı olacak gibi görünüyor." dedi.