26 Temmuz'da askeri darbeye sahne olan Nijer, yer altı kaynaklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Ülke, dünyanın en büyük yedinci uranyum üreticisi konumunda bulunuyor. Nijer'in uranyum üretimi, Avrupa Birliği'nin uranyum ithalatının yüzde 20'sini oluşturuyor. Nijer'in uranyumu, Fransa'da elektrik üretiminde kullanılıyor.

Nijer'de Fransa bayrağı ateşe verildi

Darbenin ardından Nijer'de Fransa bayrağı ateşe verildi. Protestocular, güveliklerinin sağlanması için Paris yönetimine bel bağlayamayacaklarını söyleyerek, "Uranyumumuz var ama köle gibi yaşamaya devam ediyoruz" dedi.

İzlanda'da buz mağarası çöktü: 1 ölü, 2 kayıp İzlanda'da buz mağarası çöktü: 1 ölü, 2 kayıp

Nijer, Afrika'nın en yüksek dereceli uranyum cevherlerine sahip. Ülke, 2022'de 2.020 metrik ton uranyum üretti. Bu, dünya madencilik üretiminin yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ediyor. Bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisi Kazakistan, Kanada ve Namibya olarak biliniyor.

Orano şirketi

Nijer ayrıca kömür ve altın gibi yer altı kaynakları açısından da zenginliğe sahip. Fransa'nın devlete ait Orano şirketi tarafından Nijer'in kuzeyinde işletilen büyük bir maden sahası yer alıyor. Orano, ortaya çıkan tabloya rağmen madenciliğe devam ettiğini açıkladı. Aynı şirket, Fransız nükleer santrallerinin uranyum ihtiyacının yüzde 10'dan azını Nijer'den sağladığını belirtti.

Nijer'deki askeri darbe, ülkesinin yer altı kaynakları açısından önemini bir kez daha ortaya koydu. Ülkenin uranyumu, dünya için önemli bir enerji kaynağı konumunda bulunuyor. Darbenin ardından Nijer'in yer altı kaynaklarının geleceğine dair belirsizlikler yaşanıyor. Ancak darbenin, ülke ekonomisine ve siyasi durumuna önemli bir darbe indirdiği kesin.