İnovasyon Merkezi'nde, Diyarbakır'ın yöresel lezzetlerinden Karacadağ pirinci, reyhan, sumak, kuzu etli ekşili pilav, örgü peynir, mercimekli püre, örgü peynirinden dolgulu patates köftesi, örgü peynirinden şeftali kebabı, örgü peynirinden kolokas musakkası, örgü peynirinden peynir sarması, Lice domatesi gibi birçok yemek çeşidi ünlü şeflerin katılımıyla tanıtıldı.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, İnovasyon Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdiklerini belirterek, yapı hakkında bilgi verdi. Binanın 1870 yılında sanayi mektebi olarak inşa edildiğini ve birçok işletme, yapı ve mesleki eğitimlere ev sahipliği yaptığını söyledi. Kaya, 2019 yılında geliştirdikleri Gastro İnovasyon projesiyle binayı İnovasyon Merkezi'ne dönüştürdüklerini ifade etti.
Başkan Kaya, İnovasyon Merkezi'nin profesyonel eğitim programları ve yöresel yemek atölyeleriyle çalışacağını belirtti. Merkezde hobi eğitimleri ve profesyonel eğitim programlarının düzenleneceğini vurguladı. Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler UNDP Türkiye Temsilciliği, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yenişehir Halk Eğitim Merkezi'nin de projeye destek verdiğini belirten Kaya, yöresel yemek üretim ve sunum alanlarının da bulunduğunu ve bu alanda 48 ürün ve lezzetin coğrafi işaret belgesine sahip olduğunu açıkladı. Ayrıca, "Keyma" adını verdikleri yemek sunum alanının yanı sıra "Deng" adını verdikleri tadım atölyeleriyle unutulmaya yüz tutan yöresel yemekleri yaşatacaklarını ve Eylül 2023'te halka yöresel yemek menüleri sunacaklarını belirtti. Kaya, ayrıca profesyonel aşçıların yetiştirildiği bir programın da başlatıldığını ifade etti.
Hatay'dan gelen Executive Chef Süleyman Demirel, Diyarbakır'ın coğrafi işaretli ürünlerini kullanarak Antakya mutfağıyla sentezledikleri yemekleri tanıtmak için Gastro İnovasyon Merkezi'ne geldiklerini belirtti. Diyarbakır'ın coğrafi işaretli ürünlerine dikkat ettiklerini ve Antakya'nın muallasıyla Diyarbakır mercimeği, sumağı ve reyhanını bir araya getirerek "mualla yemeği"ni hazırladıklarını ifade etti.
Bu yeni İnovasyon Merkezi, Diyarbakır'ın zengin ve çeşitli mutfak kültürünü koruma, tanıtma ve geliştirme amacıyla önemli bir adımdır. Şeflerin katılımıyla yapılan tanıtımlar, Diyarbakır'ın yöresel lezzetlerini daha geniş bir kitleyle buluşturacak ve bu özgün mutfak kültürünün daha da değer kazanmasına katkı sağlayacaktır.