Diyarbakır’da karpuz hasadı başladı. Dünyanın en meşhur karpuzu unvanına sahip Diyarbakır karpuzunun yetiştiği tarlalarda hasat zamanı geldi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, Ergani Kaymakamı Ahmet Türköz ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Ortayazı ve Yolköprü mahallelerinde karpuz üretimi yapan çiftçileri ziyaret ederek, hasadın bol ve bereketli olmasını diledi.
Karpuz üreticilerine destek
Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet, karpuz tarlalarında incelemelerde bulundu. Karpuz üreticilerinin sorunlarını dinleyen Vali Karaloğlu, karpuz yetiştiriciliğinin Diyarbakır’ın tarımında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Karpuz üretiminin artırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirten Vali Karaloğlu, “Diyarbakır’da bu yıl 130 bin dekarda karpuz ekimi yapıldı. Yaklaşık 145 bin ton rekolte bekliyoruz. Karpuz üreticilerimize destek olmak için Büyükşehir Belediyemiz fide, gübre ve ilaç desteği sağladı. Ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz de teknik anlamda üreticilerimize yardımcı oluyor” dedi.
Dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzu
Vali Karaloğlu, Diyarbakır karpuzunun dünyaca ünlü olduğunu vurgulayarak,
“Diyarbakır karpuzu hem tadıyla hem de büyüklüğüyle meşhurdur. Bir zamanlar develerin sırtında taşınıp, kılıçla kesimi yapılan Diyarbakır karpuzu, bugün Türkiye’nin dört bir yanına ve birçok ülkeye gönderiliyor. Diyarbakır’da ticari karpuzun yanında geleneksel olarak yetişen sürme, pembe, ferik ve beyaz kış gibi çeşitleri de var. Bu çeşitler sadece Dicle Nehri kenarındaki kumsal arazide yetişiyor. Bu değerli ürünümüzü tanıtmak için her yıl geleneksel karpuz festivali düzenliyoruz”
diye konuştu.
Vali Karaloğlu ve beraberindeki heyet, ziyaret ettikleri çiftçilere karpuz ikram etti. Karpuzların tadına bakan Vali Karaloğlu, “Diyarbakır karpuzu gerçekten çok lezzetli. Herkesin bu güzel meyveden tatmasını tavsiye ederim” dedi.