Biyoteknik Mücadele Tuzağı Dağıtım Töreni
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 5 bin Akdeniz Meyve Sineği mücadele tuzağı, Menderes Gümüldür’de düzenlenen tören ile üreticilere dağıtıldı.
Törende konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, biyoteknik mücadele konusunda gösterdikleri hassasiyet ve yoğun emekleri için başta Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen’e, ilçe müdürlerine, kaymakamlara, bölge vekillerine, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personele ve üreticilere teşekkür etti.
Kalıntısız ve Kaliteli Üretim Şart
Uçak, üretim ve ihracatta başarı için iki temel şartlarının kalıntısız üretim ve kaliteli üretim olduğunu belirterek,
“Dünya narenciye üretiminde 8.sırada, ihracatında ise 4.sırada yer alıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin narenciye ihracatı 904 milyon dolar olurken, mandalina 463 milyon dolarla ihracat lideri oldu. Limon ihracatımız 273 milyon dolar olurken, Portakal ihracatımız 98 milyon dolar ve greyfurttan da 69 milyon dolar döviz elde ettik. 2023 yılında narenciye ihracatında 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.”
dedi.
Uçak, narenciye sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını vurgulayarak,
“Narenciyemiz hem iç piyasada hem de dünya pazarlarında talep görüyor. Kaliteyi artırarak, yeni pazarlara açılarak, ihracatımızı daha da yükseltmek istiyoruz. Bu noktada biyoteknik mücadele ve iyi tarım uygulamaları projeleri çok önemli. Bu projeler sayesinde hem çevreye hem de insan sağlığına duyarlı bir üretim gerçekleştiriyoruz. Hem de katma değerli ürünler elde ederek daha fazla gelir sağlıyoruz.”
diye konuştu.