Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge operasyonları için ayrılan ödenek ve harcamaları duyurdu. Buna göre, 2022 yılında merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge çalışmaları için harcanan harcama 53 milyar 844 milyon TL oldu. Bu rakam, merkezi yönetim bütçesi içinde yüzde 1,66’lık bir paya karşılık geldi. Ayrıca, Ar-Ge harcamalarının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki oranı da yüzde 0,36 olarak hesaplandı.
TÜİK, 2023 yılı için de bütçe başlangıç ödenekleri esas alınarak yapılan tahmin sonuçlarını paylaştı. Buna göre, 2023 yılında merkezi yönetim bütçesinden Ar-Ge faaliyetleri için 76 milyar 101 milyon TL ayrılacağı öngörüldü.
TÜİK, ayrıca, Ar-Ge faaliyetlerine yönelik vergi indirimi ve istisnalarının toplamının da 2022 yılında 25 milyar 722 milyon TL olduğunu bildirdi.
TÜİK’in verilerine göre, merkezi yönetim bütçesinden yapılan Ar-Ge harcamalarının sosyo-ekonomik hedeflere göre dağılımına bakıldığında, en fazla fonlama yüzde 63,3 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere yapıldığı görüldü. Bu hedefi, yüzde 10,9 ile savunma, yüzde 6,1 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 4,9 ile genel bilgi geliştirme Ar-Ge (diğerinden finanse edilen) ve yüzde 3,7 ile eğitim izledi.
2023 yılı için de benzer bir dağılımın beklendiği belirtildi. Buna göre, en fazla ödenek yüzde 65,5 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere ayrılacak. Savunma yüzde 13,0 ile ikinci sırada yer alacak. Bu hedefi yüzde 4,6 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 4,3 ile genel bilgi gelişimi (diğer yerlerden finanse edilen) ve yüzde 3,5 ile tarım takip edecek.
TÜİK’in açıkladığı veriler, Türkiye’nin Ar-Ge faaliyetlerine verdiği önemi ve destekleri ortaya koydu. Merkezi yönetim bütçesinden yapılan Ar-Ge harcamalarının artarak devam etmesi bekleniyor.